• niedziela, 03 marca, 2019

Walne zebranie sprawozdawcze  członków Ochotniczej Straży Pożarnej w  Kurowie odbyło się w dniu 09 lutego  2019r.

Walne Zebranie członków Ochotniczej Straży Pożarnej w Kurowie odbyło

się w dniu 09 lutego 2019r  w godz. 1500 – 1600  w remizie OSP.

Wśród gości  tegoż zebrania znaleźli się:  Wójt Gminy Stryszawa pan Rafał Lasek , Członek Zarządu Wojewódzkiego ZOSP RP dh Marian Łaciak,  Przedstawiciel Komendanta Powiatowego  PSP w Suchej Beskidzkiej – Komendant Gminny OSP dh Michał Szwed, Przewodniczący Rady Powiatu Ryszard Hadka ,  Przewodnicząca Rady Gminy Stryszawa  Krystyna Wajdzik, sekretarz ZG ZOSP RP Grażyna Świerkosz, sołtys Kurowa –  Krystyna Siwiec, Radny  – Jerzy Szwed.

Członkowie zarządu przedstawili sprawozdania, które zebrani przyjęli w jawnym głosowaniu udzielając jednocześnie absolutorium zarządowi OSP za rok 2018.

Z zaproszonych gości jako  pierwszy głos zabrał Wójt Gminy Stryszawa – prezes ZG ZOSP w Stryszawie dh Rafał Lasek , który w krótkich słowach podziękował strażakom z Kurowa za ich służbę , gotowość do działania ,  za udział w imprezach organizowanych na terenie gminy. Pogratulował powstania Młodzieżowej Drużyny Pożarniczej. Prezes życzył aby nie tracić zapału w  dalszym tworzeniu i szkoleniu MDP, życzył wszelkiej pomyślności wszystkim strażakom  w rozpoczynającym się roku 2019.

Kolejnym mówcą  był dh Łaciak Marian, który w imieniu zarówno zarządu powiatowego jak i wojewódzkiego jeszcze raz pogratulował ogromnego sukcesu naszych strażaków  w ostatnich zawodach ratownictwa technicznego. Poinformował także o skromnych środkach finansowych w dyspozycji zarządu wojewódzkiego, które by mogły być przez nas wykorzystane,  życzył druhom tylu powrotów co wyjazdów na akcje ratownicze.

Następnym mówcą była pani Przewodnicząca Rady Gminy, która podziękowała za działalność strażaków na rzecz społeczności lokalnej, za udział w akcjach ratowniczych. Wyraziła  radość, że są nowi członkowie , którzy dają szansę na trwanie i rozwój straży w Kurowie, to ci młodzi ludzie będą kroczyć  w dorosłość w otoczeniu strażaków, w otoczeniu pomocy innym ludziom.

Kolejny mówca przewodniczący Rady Powiatu pan Hadka podziękował za zaproszenie, zauważył rozwój straży w naszym regionie , coraz większy udział młodzieży , co jego  osobiście  bardzo cieszy. Obok tradycyjnych życzeń podziękował prezesowi OSP dh Adamowi Szwed,  za jego prace w   poprzedniej kadencji Rady Powiatu jako radnego. W tym kontekście poinformował, że nie wyobraża sobie aby ten ostatni fragment drogi powiatowej w Kurowie nie był w tym roku remontowany.

Zabierając głos radny Jerzy Szwed podziękował za zaproszenie na to zebranie,  które to zaproszenie go zaskoczyło. Podziękował za działania ratownicze strażaków w ratowaniu dobytków. MDP życzył fantastycznej przygody w swej działalności.

Kolejna występująca dh Grażyna Świerkosz podziękowała za zaproszenie , wspomniała  swe wcześniejsze kontakty z OSP Kurów, życzyła wytrwałości  w działaniach OSP.

Zabierając głos Komendant Gminny Michał Szwed przekazał podziękowania dla strażaków  od Komendanta Powiatowego.  Omawiając poprzedni rok zauważył, że był to rok średni jeśli chodzi o akcje ratownicze. Pogratulował jednostce powstania MDP. W dalszej części wypowiedzi skoncentrował się na przedstawieniu problemu wizerunku strażaków podczas akcji ratowniczych czy ćwiczeń. Przestrzegał, aby strażacy byli wyposażeni  w kompletne ubiory z dystynkcjami  i z naszywkami.  Ostrzegał  aby nie było bezmyślnego pokazywania zdjęć z akcji  w sieci internetowej. Zwrócił się do kierujących akcjami,  aby wstrzemięźliwie wypowiadać się co do akcji w mediach,  zaś pytających dziennikarzy kierować do rzecznika prasowego PSP.  Jako Komendant Gminny zaprasza do dalszego szkolenia indywidualnego, podziękował za udział w akcjach, imprezach organizowanych na terenie  naszej gminy. Komendant liczy na dalszą owocną współpracę, zachęca do kontynuowania specjalizacji w ratownictwie medycznym.

Kolejny mówca naczelnik Rzepka Michał zauważył, że choć wszyscy nas chwalą,   on w dalszym ciągu jest nie zadowolony z liczby osób aktywnych.  Potrzebni są  druhowie do wielu prac i szkoleń. Z satysfakcją omówił powstanie MDP, gdzie wyraźnie zauważył, że jest to sukces wyłącznie dwójki druhów tj. Karoliny Hoły i Krzysztofa Heredy. To tylko dzięki ich uporowi  udało się zgromadzić grupkę dzieci młodzieży, która z wytrwałością  ćwiczy i szkoli się w rzemiośle strażackim. W dalszych słowach zauważył kolejny raz , że nasz samochód GBA ma już 36 lat i w niedalekiej przyszłości potrzebny będzie zakup samochodu może nie całkiem nowego ale młodszego niż nasz. Naczelnik wyraził wielki szacunek dla tych druhów , uczestników w ostatnich zawodach ratownictwa technicznego gdzie zajęli pierwsze miejsce.   Wyraził zdanie, że jest to wielki potencjał  na przyszłość  naszej jednostki i kierując słowa do Wójta , wyraził konieczność dalszego doposażenia naszego zestawu hydraulicznego w dodatkowe elementy wyposażenia.  Na koniec życzył wszystkim , wszystkiego dobrego w tym rozpoczynającym się roku.

Zabierając głos sekretarz Adam Henryk Szwed podziękował za stworzenie MDP szczególnie wcześniej już wymienianym Karolinie Hoły i Krzysztofowi Hereda. Jak zauważył,  z autopsji wie jak wielkie ma znaczenie powstanie i działanie MDP. Odnosząc się do planów na ten rok i przyszłe, zauważył, że planowanie przez zarząd rozbudowy remizy o  boks na nowszy samochód,  to nie nasza fanaberia ale konieczność techniczna.

Następną zabierającą głos była dh Karolina Hoły, która krótko przedstawiła sprawozdanie dotyczące MDP.  MDP liczy 11członków  w tym 6 chłopców i 5 dziewcząt. Grupa  spotyka się regularnie co 2 tygodnie na szczególnie ważnym szkoleniu z zakresy ratownictwa medycznego. Ponadto  został zorganizowany wieczór filmowy  w remizie, zabawy terenowe. Planowane są dalsze tego typu działania. Wyraziła potrzebę zakupu mundurów MDP.

Kolejnym mówcą był dh Jacek Hereda, który podziękował za udział w Otwartym Dniu z OSP Kurów oraz szczególnie podziękował za opiekę nad MDP ich opiekunom.

Na koniec głos zabrał dh Pieczara Jarosław, który zauważył, że można się ubiegać o otrzymanie wycofywanej karetki np. ze Szpitala.

Po podjęciu uchwały organizacyjnej przewodniczący zebrania dh Jacek Hereda zakończył zebrani.

Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.