Warsztaty kucharskie – promowanie potraw związanych z obszarem Podbabiogórza”
„Warsztaty kucharskie – promowanie potraw związanych z obszarem Podbabiogórza” to program współfinansowany ze środków Unii Europejskiej z funduszy Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007 – 2013. Program ten jest wspomagany przez Lokalną Grupę Działania Podbabiogórze i realizowany będzie w pomieszczeniach Ochotniczej Straży Pożarnej w Kurowie.
Ostatni dwunaste spotkanie warsztatowe odbyło się w dniu 07 lutego 2013r o godz. 1600.
Zgodnie z planem prowadząca na ten dzień warsztatowy zaproponowała przygotowanie:
Filet z kurczaka faszerowany
Produkty:
– 2 szt. piersi kurczaka
– 0.5 kg pieczarek
– 1 cebula
– 2 łyżki masła
– 2 łyżki musztardy
– Sól i pieprz
Wykonanie:
Piersi pokroić na plastry, rozbić lekko, oprószyć lekko solą i pieprzem. Grzyby obrać, pokroić na grube kawałki, dodać cebulkę, smażyć na masełku, doprawić solą , pieprzem i zieloną pietruszką. Farszem nadziewać filety, zwinąć w rulonik, obtoczyć jajkiem i bułką tartą. Smażyć w głębokim oleju. Do roladek zrobić sos grzybowy.
Zrazy staropolskie zawijane
Produkty:
– 1 kg mięsa mielonego
– 10 dag boczku
– 1 duża cebula
– 3 ogórki konserwowe
– 2 jajka
– 1 bułka kajzerka
– Pieprz i sól
Wykonanie:
Mięso mielone wyrobić tak jak na kotlety mielone, porcjować na małe placuszki i na nich układać ogórek i, cebulę i boczek. Doprawić, posypać zielona pietruszką, zwijać w roladki, obtoczyć w mące i smażyć na tłuszczu ze wszystkich stron. Przełożyć do rondla, zalać rosołem i dusić około 1 godz. Sos zagęścić i podawać z kluskami.
Pączki karnawałowe
Produkty:
– 50 dag mąki
– 5 dag drożdży
– 2 łyżki cukru
– 1 szklanka mleka
– 8 dag margaryny
– 4 żółtka
– 2 łyżki spirytusu
– Tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Drożdże rozrobić z cukrem i letnim mlekiem. Wszystkie składniki wyrobić ręką aż ciasto odstaje od ręki. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, formować pączki, smażyć na głębokim oleju, posypać cukrem pudrem.
You must be logged in to post a comment.