• poniedziałek, Luty 11th, 2013

 

 

Kopia logo-programu-LGD

 

Warsztaty kucharskie – promowanie potraw związanych z obszarem Podbabiogórza”

 

 

„Warsztaty kucharskie – promowanie potraw związanych z obszarem Podbabiogórza”    to program współfinansowany ze środków Unii Europejskiej z funduszy Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007 – 2013. Program ten jest wspomagany przez Lokalną Grupę Działania Podbabiogórze i realizowany będzie  w pomieszczeniach Ochotniczej Straży Pożarnej w Kurowie.

Ostatni  dwunaste    spotkanie warsztatowe odbyło się w dniu 07 lutego 2013r o godz. 1600.

Zgodnie z planem prowadząca na ten dzień warsztatowy  zaproponowała przygotowanie:

 

 

 

Filet z kurczaka faszerowany

 

Produkty:

–         2 szt. piersi kurczaka

–         0.5 kg pieczarek

–         1 cebula

–         2  łyżki masła

–         2  łyżki musztardy

–         Sól i pieprz

 

Wykonanie:

Piersi pokroić na plastry, rozbić lekko, oprószyć lekko solą i pieprzem. Grzyby obrać, pokroić na grube kawałki, dodać cebulkę, smażyć na masełku, doprawić solą , pieprzem i zieloną pietruszką. Farszem nadziewać filety, zwinąć  w rulonik, obtoczyć jajkiem i bułką  tartą. Smażyć w głębokim oleju. Do roladek zrobić sos grzybowy.

 

DSCF8399

 

Zrazy staropolskie zawijane

 

Produkty:

–         1 kg mięsa mielonego

–         10 dag boczku

–         1 duża cebula

–         3 ogórki konserwowe

–         2 jajka

–         1 bułka kajzerka

–         Pieprz i sól

 

 

Wykonanie:

 

Mięso mielone wyrobić tak jak na kotlety mielone, porcjować na małe placuszki i na nich układać ogórek i, cebulę i boczek. Doprawić, posypać zielona pietruszką, zwijać w roladki, obtoczyć w mące i smażyć na tłuszczu ze wszystkich stron. Przełożyć do rondla, zalać rosołem i dusić około 1 godz. Sos  zagęścić  i podawać z kluskami.

 

DSCF8391

Pączki karnawałowe

 

 

Produkty:

–         50 dag mąki

–         5 dag drożdży

–          2 łyżki cukru

–         1 szklanka mleka

–         8 dag margaryny

–         4 żółtka

–         2 łyżki spirytusu

–         Tłuszcz do smażenia

 

Wykonanie:

 

Drożdże rozrobić z cukrem i letnim mlekiem. Wszystkie składniki wyrobić ręką aż ciasto odstaje od ręki. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, formować pączki, smażyć na głębokim oleju, posypać cukrem pudrem.

 

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
Warsztaty XII, 10.0 out of 10 based on 2 ratings
Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0 feed. Możesz zostawić Komentarz, lub zapisać link do strony.
Dodaj Komentarz

Protected by WP Anti Spam

*