• poniedziałek, Luty 11th, 2013

 

Kopia logo-programu-LGD

 

Warsztaty kucharskie – promowanie potraw związanych z obszarem Podbabiogórza”

 

 

„Warsztaty kucharskie – promowanie potraw związanych z obszarem Podbabiogórza”    to program współfinansowany ze środków Unii Europejskiej z funduszy Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007 – 2013. Program ten jest wspomagany przez Lokalną Grupę Działania Podbabiogórze i realizowany będzie  w pomieszczeniach Ochotniczej Straży Pożarnej w Kurowie.

Jedenaste   spotkanie warsztatowe odbyło się w dniu 06 lutego 2013r o godz. 1600.

Zgodnie z planem prowadząca na ten dzień warsztatowy  zaproponowała przygotowanie:

 

 

 

Schab z ananasem i żurawiną

 

Produkty:

–         1 kg schabu

–         2 jajka

–         Bułka tarta

–         1 puszka ananasa

–         Słoik żurawiny

–         20 dag sera żółtego

 

Wykonanie:

Schab kroimy na grube plastry , rozbijamy, doprawiamy solą i pieprzem. Moczymy w jajku, panierujemy w bułce tartej i smażymy na żółty kolor. Na usmażone kotlety nakładamy plaster ananasa, sera  i w środek  łyżeczkę żurawiny. Wkładamy do piekarnika  i 10 minut zapiekamy. Podajemy gorące.

dscn4047 dscn4054

 

 

Schab pod pierzynką

 

Produkty:

–         1 kg schabu

–         Czerwoną i żółtą paprykę

–         Duża cebula

–         2 łyżki śmietany

–         20 dag pieczarek

–         20 dag sera żółtego

 

Wykonanie:

 

Schab pokroić na plastry, rozbić cieniutko, doprawić solą i pieprzem.

Farsz:

Pieczarkę , papryki , cebulę pokroić w kostkę. Wszystko podsmażyć na maśle, dodać starty ser i śmietanę.

Farszem nadziewać  kotlety , związać sznureczkiem w kształcie saszetki w naczyniu żaroodpornym piec w piekarniku 1 godz. Posypać pietruszką  i plasterkiem masła. Podawać na gorąco i zimno.

 

dscn4044

Faworki karnawałowe

 

 

Produkty:

–         50 dag mąki

–         10 żółtek

–         3 łyżki gęstej śmietany

–         ½ łyżeczki proszku do pieczenia

–         1 łyżka octu lub wódki

–         sól

 

Wykonanie:

 

Wszystkie składniki wyrobić na gęstą masę. Wałkować . Radełkiem wykrawać paski , formować faworki, wrzucać na gorący tłuszcz, smażyć na złoty kolor, posypać cukrem pudrem.

 

 

dscn4047

 

dscn4041

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Warsztaty kucharskie XI, 9.0 out of 10 based on 1 rating
Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0 feed. Możesz zostawić Komentarz, lub zapisać link do strony.
Dodaj Komentarz

Protected by WP Anti Spam

*