Warsztaty kucharskie – promowanie potraw związanych z obszarem Podbabiogórza”
„Warsztaty kucharskie – promowanie potraw związanych z obszarem Podbabiogórza” to program współfinansowany ze środków Unii Europejskiej z funduszy Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007 – 2013. Program ten jest wspomagany przez Lokalną Grupę Działania Podbabiogórze i realizowany będzie w pomieszczeniach Ochotniczej Straży Pożarnej w Kurowie.
Jedenaste spotkanie warsztatowe odbyło się w dniu 06 lutego 2013r o godz. 1600.
Zgodnie z planem prowadząca na ten dzień warsztatowy zaproponowała przygotowanie:
Schab z ananasem i żurawiną
Produkty:
– 1 kg schabu
– 2 jajka
– Bułka tarta
– 1 puszka ananasa
– Słoik żurawiny
– 20 dag sera żółtego
Wykonanie:
Schab kroimy na grube plastry , rozbijamy, doprawiamy solą i pieprzem. Moczymy w jajku, panierujemy w bułce tartej i smażymy na żółty kolor. Na usmażone kotlety nakładamy plaster ananasa, sera i w środek łyżeczkę żurawiny. Wkładamy do piekarnika i 10 minut zapiekamy. Podajemy gorące.
Schab pod pierzynką
Produkty:
– 1 kg schabu
– Czerwoną i żółtą paprykę
– Duża cebula
– 2 łyżki śmietany
– 20 dag pieczarek
– 20 dag sera żółtego
Wykonanie:
Schab pokroić na plastry, rozbić cieniutko, doprawić solą i pieprzem.
Farsz:
Pieczarkę , papryki , cebulę pokroić w kostkę. Wszystko podsmażyć na maśle, dodać starty ser i śmietanę.
Farszem nadziewać kotlety , związać sznureczkiem w kształcie saszetki w naczyniu żaroodpornym piec w piekarniku 1 godz. Posypać pietruszką i plasterkiem masła. Podawać na gorąco i zimno.
Faworki karnawałowe
Produkty:
– 50 dag mąki
– 10 żółtek
– 3 łyżki gęstej śmietany
– ½ łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 łyżka octu lub wódki
– sól
Wykonanie:
Wszystkie składniki wyrobić na gęstą masę. Wałkować . Radełkiem wykrawać paski , formować faworki, wrzucać na gorący tłuszcz, smażyć na złoty kolor, posypać cukrem pudrem.
You must be logged in to post a comment.