• poniedziałek, 11 lutego, 2013

 

Kopia logo-programu-LGD

 

Warsztaty kucharskie – promowanie potraw związanych z obszarem Podbabiogórza”

 

 

„Warsztaty kucharskie – promowanie potraw związanych z obszarem Podbabiogórza”    to program współfinansowany ze środków Unii Europejskiej z funduszy Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007 – 2013. Program ten jest wspomagany przez Lokalną Grupę Działania Podbabiogórze i realizowany będzie  w pomieszczeniach Ochotniczej Straży Pożarnej w Kurowie.

Jedenaste   spotkanie warsztatowe odbyło się w dniu 06 lutego 2013r o godz. 1600.

Zgodnie z planem prowadząca na ten dzień warsztatowy  zaproponowała przygotowanie:

 

 

 

Schab z ananasem i żurawiną

 

Produkty:

–         1 kg schabu

–         2 jajka

–         Bułka tarta

–         1 puszka ananasa

–         Słoik żurawiny

–         20 dag sera żółtego

 

Wykonanie:

Schab kroimy na grube plastry , rozbijamy, doprawiamy solą i pieprzem. Moczymy w jajku, panierujemy w bułce tartej i smażymy na żółty kolor. Na usmażone kotlety nakładamy plaster ananasa, sera  i w środek  łyżeczkę żurawiny. Wkładamy do piekarnika  i 10 minut zapiekamy. Podajemy gorące.

dscn4047 dscn4054

 

 

Schab pod pierzynką

 

Produkty:

–         1 kg schabu

–         Czerwoną i żółtą paprykę

–         Duża cebula

–         2 łyżki śmietany

–         20 dag pieczarek

–         20 dag sera żółtego

 

Wykonanie:

 

Schab pokroić na plastry, rozbić cieniutko, doprawić solą i pieprzem.

Farsz:

Pieczarkę , papryki , cebulę pokroić w kostkę. Wszystko podsmażyć na maśle, dodać starty ser i śmietanę.

Farszem nadziewać  kotlety , związać sznureczkiem w kształcie saszetki w naczyniu żaroodpornym piec w piekarniku 1 godz. Posypać pietruszką  i plasterkiem masła. Podawać na gorąco i zimno.

 

dscn4044

Faworki karnawałowe

 

 

Produkty:

–         50 dag mąki

–         10 żółtek

–         3 łyżki gęstej śmietany

–         ½ łyżeczki proszku do pieczenia

–         1 łyżka octu lub wódki

–         sól

 

Wykonanie:

 

Wszystkie składniki wyrobić na gęstą masę. Wałkować . Radełkiem wykrawać paski , formować faworki, wrzucać na gorący tłuszcz, smażyć na złoty kolor, posypać cukrem pudrem.

 

 

dscn4047

 

dscn4041

 

Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0 feed. Możesz zostawić Komentarz, lub zapisać link do strony.
Dodaj Komentarz