• poniedziałek, Luty 04th, 2013

Kopia logo-programu-LGD

Warsztaty kucharskie – promowanie potraw związanych z obszarem Podbabiogórza”

 

 

„Warsztaty kucharskie – promowanie potraw związanych z obszarem Podbabiogórza”    to program współfinansowany ze środków Unii Europejskiej z funduszy Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007 – 2013. Program ten jest wspomagany przez Lokalną Grupę Działania Podbabiogórze i realizowany będzie  w pomieszczeniach Ochotniczej Straży Pożarnej w Kurowie.

Dziesiąte spotkanie warsztatowe odbyło się w dniu 29 stycznia 2013r o godz. 1600.

Zgodnie z planem prowadząca na ten dzień warsztatowy  zaproponowała przygotowanie:

 

1-img_2592i

 

Pampuchy

 

Produkty:

–         1 kg maki

–         2 szklanki mleka

–         5 jajek

–         10 dag drożdży

 

 

 

Wykonanie:

Z produktów zarobić ciasto drożdżowe. Jak wyrośnie  formować kluski , gotować na parze  , polać masłem i posypać cukrem.

 

 

1-img_2583

Grochówka

 

Produkty:

–         ½ kg grochu

–         przyprawy

–         jarzyny

–         kiełbasa,

–         boczek

 

Wykonanie:

 

Groch namoczyć na noc i w tej samej wodzie ugotować. Dodać liście laurowe, angielskie ziele, cebule , marchew, pietruszkę. Kiełbasę, boczek  pokroić i podsmażyć na tłuszczu, dodać łyżkę maki. Po przyrumieniu wlać do grochu i zagotować.

 

 

Jajecznica

 

 

Produkty:

–         10 jajek,

–         30 dag grzybów

–         1 cebula

–         3 łyżki masła

–         sól i pieprz

 

Wykonanie:

 

Grzyby ugotować i odcedzić. Podsmażyć na maśle cebulkę i grzyby. Na to wlać

Roztrzepane  jaja. Wymieszać i posolić, popieprzyć.

A dodatkowo niespodzianka 1-img_2589i

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
Warsztaty kucharskie w OSP X, 10.0 out of 10 based on 1 rating
Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0 feed. Możesz zostawić Komentarz, lub zapisać link do strony.
Dodaj Komentarz

Protected by WP Anti Spam

*