• wtorek, Grudzień 18th, 2012

 

 

Warsztaty kucharskie – promowanie potraw związanych z obszarem Podbabiogórza”

 

 

„Warsztaty kucharskie – promowanie potraw związanych z obszarem Podbabiogórza”    to program współfinansowany ze środków Unii Europejskiej z funduszy Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007 – 2013. Program ten jest wspomagany przez Lokalną Grupę Działania Podbabiogórze i realizowany będzie  w pomieszczeniach Ochotniczej Straży Pożarnej w Kurowie.

Siódme  spotkanie warsztatowe odbyło się w dniu 15 grudnia 2012r o godz. 1500.

Zgodnie z planem prowadząca na ten dzień warsztatowy  zaproponowała przygotowanie:

 

„Wieczerza Wigilijna”

 

Barszcz z uszkami

 

Produkty:

–         1 kg buraki czerwone

–         czosnek , ziele angielskie,

–         liść laurowy

–         ocet

–         pieprz i sól

 

Wykonanie:

Buraki obrać, zetrzeć na grubym tarle, zalć wodą, dodać 2 ząbki czosnku, 3 liście laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego, 2 łyżki octu, trochę soli. Wszystko zagotować przez ½ godz. Następnie odcedzić, doprawić  pieprzem i solą i łyżeczką cukru.

 

Uszka grzybowe

 

Produkty:

–         2 szklanki mąki

–         ½ szklanki letniej wody

–         1 jajko

–         pieprz i sól

–         20 dag suszonych grzybów

–         1 cebula

Wykonanie:

 

Z mąki, jajka, wody zagnieść ciasto, które następnie rozwałkować i wykrawać małe kółka. Grzyby ugotować , następnie posiekać bardzo drobno. Cebulkę posiekać drobno, podsmażyć na oleju doprawić pieprzem i solą. Nadziewać małe pierożki i następnie wrzucać na gotującą się posoloną wodę. Gotować do wynurzenia pierożków, wyciągnąć na sitko , podawać z barszczem.

 

 

 

 

Ciastka staropolskie.

 

Produkty:

–         30 dag mąki

–         15 dag skwarek

–         12 dag cukru

–         3 żółtka

–         1 cukier waniliowy

–         2 łyżki kwaśnej śmietany

–         1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Wykonanie:

 

 

Ze wszystkich składników zagnieść ciasto, rozwałkować i wykrawać ciastka foremkami. Piec 15 minut na złoty kolor, posypać cukrem pudrem.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +2 (from 2 votes)
Warsztaty kucharskie w OSP Kurów - VII, 10.0 out of 10 based on 2 ratings
Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0 feed. Możesz zostawić Komentarz, lub zapisać link do strony.
Dodaj Komentarz

Protected by WP Anti Spam

*