• wtorek, Grudzień 18th, 2012

 

Warsztaty kucharskie – promowanie potraw związanych z obszarem Podbabiogórza”

 

 

„Warsztaty kucharskie – promowanie potraw związanych z obszarem Podbabiogórza”    to program współfinansowany ze środków Unii Europejskiej z funduszy Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007 – 2013. Program ten jest wspomagany przez Lokalną Grupę Działania Podbabiogórze i realizowany będzie  w pomieszczeniach Ochotniczej Straży Pożarnej w Kurowie.

Ósme  spotkanie warsztatowe odbyło się w dniu 16 grudnia 2012r o godz. 1500.

Zgodnie z planem prowadząca na ten dzień warsztatowy  zaproponowała przygotowanie:

 

 

Obiad Świąteczny

 

 

Roladki wieprzowe z kapustą i grzybami.

 

 

Produkty:

–         1kg schabu b/kości

–          25 dag kapusty kiszonej

–         20 dag grzybów

–         1 duża cebula

–         jajko

–         bułka tarta

–         olej

–         sól i pieprz

 

Wykonanie:

Schab pokroić na cienkie plastry, rozbić cieniutko. Grzyby ugotować w posolonej wodzie, cebulę pokroić w drobną kostkę. Kapustę zagotować 15 minut i pokroić drobno. Wszystko razem wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Nakładać na kotlety , zwijać roladki, panierować i piec na złoty kolor.

 

 

 

Sałatka jarzynowa

 

Produkty:

–         2 marchewki

–         2 jajka

–         2 ziemniaki

–         1 słoik selera

–         4 ogórki korniszony

–         majonez

–         zielona pietruszka

–         sól i pieprz

 

Wykonanie:

 

Wszystkie składniki  ugotować , poszatkować w kostkę , wymieszać z majonezem i posypać pietruszką.

 

 

Piernik świąteczny

 

Produkty:

–         1 szklanka mleka

–         1 szklanka cukru

–         2 łyżki kakao

–         ½ kostki margaryny

–          2 jajka

–         2 ½  szklanki mąki

–         przyprawa do piernika

–         1 łyżeczka sody

–         1 słoik powideł

–         1 łyżeczka cynamonu

 

Wykonanie:

 

Mleko, cukier, kakao, margarynę zagotować. Do zimnej masy dodać jajka, mąkę, przyprawę, sodę , cynamon, powidło. Wszystko wymieszać i wylać na blaszkę  i piec 1 godz.

[Gallery not found]

 

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +3 (from 3 votes)
warsztaty kucharskie w OSP Kurów - VIII, 10.0 out of 10 based on 2 ratings
Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0 feed. Możesz zostawić Komentarz, lub zapisać link do strony.
Dodaj Komentarz

Protected by WP Anti Spam

*