Warsztaty kucharskie – promowanie potraw związanych z obszarem Podbabiogórza”
„Warsztaty kucharskie – promowanie potraw związanych z obszarem Podbabiogórza” to program współfinansowany ze środków Unii Europejskiej z funduszy Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007 – 2013. Program ten jest wspomagany przez Lokalną Grupę Działania Podbabiogórze i realizowany będzie w pomieszczeniach Ochotniczej Straży Pożarnej w Kurowie.
Szóste spotkanie warsztatowe odbyło się w dniu 08 grudnia 2012r o godz. 1500.
Zgodnie z planem prowadząca na ten dzień warsztatowy zaproponowała przygotowanie:
Gołąbki z sosem pomidorowym
Produkty
– 1 kg mięsa wieprzowego łopatki
– 1 mała główka kapusty
– 2 szklanki ryżu
– 2 jajka
– sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Mięso zmielić, kapustę poszatkować i zagotować przez 15 minut i odcedzić. Ryż zaparzyć 15 minut. Wszystkie składniki wymieszać doprawiając solą i pieprzem. Formować małe kotleciki , otoczyć w mące. Smażyć na złoty kolor. Podawać z sosem pomidorowym lub grzybowym.
Następną potrawą było jadło pradziadków, które przetrwało pokolenia. Tym razem organizatorzy zaproponowali:
Kluski skubane z mlekiem.
Produkty:
– 2 kg ziemniaków,
– 2 l wody
– ½ l mleka
– 1 jajko
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
– sól
Sposób przygotowania:
Ziemniaki zetrzeć na tarce, wycisnąć przez szmatkę z gazy, dodać sól i krochmal. Po odcedzeniu wody dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej, jajko i wszystko wymieszać. Ściskać w dłoni kluseczki i wrzucać do gotującej się wody i gotować 15 minut. Podawać z ciepłym mlekiem.
Na zakończenie spotkania słodki akcent.
Placek szybki
You must be logged in to post a comment.