• czwartek, Grudzień 13th, 2012

 

 

 

Warsztaty kucharskie – promowanie potraw związanych z obszarem Podbabiogórza”

 

 

„Warsztaty kucharskie – promowanie potraw związanych z obszarem Podbabiogórza”    to program współfinansowany ze środków Unii Europejskiej z funduszy Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007 – 2013. Program ten jest wspomagany przez Lokalną Grupę Działania Podbabiogórze i realizowany będzie  w pomieszczeniach Ochotniczej Straży Pożarnej w Kurowie.

Piąte  spotkanie warsztatowe odbyło się w dniu 07 grudnia 2012r o godz. 1600.

Zgodnie z planem prowadząca na ten dzień warsztatowy  zaproponowała przygotowanie:

 

Racuchy z jabłkami

Produkty

–         ½  kg mąki,

–         2 szklanki mleka

–         2.5dag drożdży

–         2 łyżki cukru

–         ½ kg jabłek

–         2 jajka

–         sól

 

Sposób przygotowania:

Z mąki, mleka, jajka, drożdży, cukru , soli zagnieść ciasto. Jabłka pokroić  w plasterki i wrzucić do ciasta zostawiając do wyrośnięcia. Kłaść łyżką  na olej i piec na złoty kolor. Posypać cukrem pudrem.

 

 

Następną potrawą było jadło pradziadków, które przetrwało pokolenia. Tym razem organizatorzy zaproponowali:

Prażuchy  po kurowsku.

Produkty:

–         4 szklanki mąki razowej pszennej

–         2 l wody

–         100 dag słoniny

–         sól

 

Sposób przygotowania:

Zagotować wodę z solą. Mąkę na patelni uprażyć na złoty kolor. Na gotującą wodę  sypać mąkę szybko mieszając żeby powstała jednolita masa. Na wolnym ogniu gotować mieszając przez 15 minut. Podawać polane tłuszczem i  skwarkami ze słoniny.

 

Na zakończenie spotkania słodki akcent.

 

 

Ciasteczka z cynamonem

 

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0 feed. Możesz zostawić Komentarz, lub zapisać link do strony.
Dodaj Komentarz

Protected by WP Anti Spam

*