• czwartek, 29 listopada, 2012

 

 

 

Warsztaty kucharskie – promowanie potraw związanych z obszarem Podbabiogórza”

 

 

„Warsztaty kucharskie – promowanie potraw związanych z obszarem Podbabiogórza”    to program współfinansowany ze środków Unii Europejskiej z funduszy Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007 – 2013. Program ten jest wspomagany przez Lokalną Grupę Działania Podbabiogórze i realizowany będzie  w pomieszczeniach Ochotniczej Straży Pożarnej w Kurowie.

Czwarte  spotkanie warsztatowe odbyło się w dniu 26 listopada 2012r o godz. 1600.

Zgodnie z planem prowadząca na ten dzień warsztatowy  zaproponowała przygotowanie najprostszej zupy jaką dawniej wielu mieszkańców Kurowa spożywało. Była to zupa żurek – zalewajka.

 

Zupa żurek zalewajka

 

Produkty na zupę

–         ½ l ukiszonego swojskiego żuru

–         2 l wody

–         włoszczyzna

–         czosnek

–         ziemniaki

–         sól, angielskie ziele, liść laurowy, pieprz.

 

 

Sposób przygotowania:

Włoszczyznę zagotować w wodzie dodając wszystkie przyprawy. Po 15 minutach gotowania zalać żurkiem i  dodać pokrojoną  w kostkę ziemniaki.

 

 

Po przygotowaniu  zupy czas na coś konkretnego. Tym razem organizatorzy zaproponowali:

Placki ziemniaczane po kurowsku.

 

Produkty:

–         3 kg ziemniaków

–         2 jajka

–         4 łyżki mąki

–         sól i pieprz

–         1 cebula

–         śmietana 1 kubek

–         2 łyżki cukru

–         olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce. Dodać wszystkie produkty i piec na rozgrzanym tłuszczu. Podawać trochę przestudzone polane śmietaną  i posypać cukrem.

 

Na zakończenie spotkania słodki akcent.

Placek ze syrom.

Produkty:

–         1/2 kg mąki

–         10 dag margaryny

–         5 dag drożdży

–         1 całe jajko

–         1 żółtko jaj

–         ½ szklanki mleka

–         ½ kg sera

–         1 żółtko do sera

–         2 łyżki cukru

–         1 cukier waniliowy

–         trochę soli do smalcu

 

Sposób przygotowania:

 

Ze wszystkich składników  zagnieść ciasto.  Ser rozrobić z żółtkiem, cukrem i cukrem waniliowym. Ciasto zostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dać na blaszkę i posypać serem. Piec w temperaturze 1600C przez 50 minut.

 

Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0 feed. Możesz zostawić Komentarz, lub zapisać link do strony.
Dodaj Komentarz