Warsztaty kucharskie – promowanie potraw związanych z obszarem Podbabiogórza”
„Warsztaty kucharskie – promowanie potraw związanych z obszarem Podbabiogórza” to program współfinansowany ze środków Unii Europejskiej z funduszy Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007 – 2013. Program ten jest wspomagany przez Lokalną Grupę Działania Podbabiogórze i realizowany będzie w pomieszczeniach Ochotniczej Straży Pożarnej w Kurowie.
Czwarte spotkanie warsztatowe odbyło się w dniu 26 listopada 2012r o godz. 1600.
Zgodnie z planem prowadząca na ten dzień warsztatowy zaproponowała przygotowanie najprostszej zupy jaką dawniej wielu mieszkańców Kurowa spożywało. Była to zupa żurek – zalewajka.
Zupa żurek zalewajka
Produkty na zupę
– ½ l ukiszonego swojskiego żuru
– 2 l wody
– włoszczyzna
– czosnek
– ziemniaki
– sól, angielskie ziele, liść laurowy, pieprz.
Sposób przygotowania:
Włoszczyznę zagotować w wodzie dodając wszystkie przyprawy. Po 15 minutach gotowania zalać żurkiem i dodać pokrojoną w kostkę ziemniaki.
Po przygotowaniu zupy czas na coś konkretnego. Tym razem organizatorzy zaproponowali:
Placki ziemniaczane po kurowsku.
Produkty:
– 3 kg ziemniaków
– 2 jajka
– 4 łyżki mąki
– sól i pieprz
– 1 cebula
– śmietana 1 kubek
– 2 łyżki cukru
– olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce. Dodać wszystkie produkty i piec na rozgrzanym tłuszczu. Podawać trochę przestudzone polane śmietaną i posypać cukrem.
Na zakończenie spotkania słodki akcent.
Placek ze syrom.
Produkty:
– 1/2 kg mąki
– 10 dag margaryny
– 5 dag drożdży
– 1 całe jajko
– 1 żółtko jaj
– ½ szklanki mleka
– ½ kg sera
– 1 żółtko do sera
– 2 łyżki cukru
– 1 cukier waniliowy
– trochę soli do smalcu
Sposób przygotowania:
Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Ser rozrobić z żółtkiem, cukrem i cukrem waniliowym. Ciasto zostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dać na blaszkę i posypać serem. Piec w temperaturze 1600C przez 50 minut.
You must be logged in to post a comment.