• wtorek, Listopad 27th, 2012

 

 

Warsztaty kucharskie – promowanie potraw związanych z obszarem Podbabiogórza”

 

 

„Warsztaty kucharskie – promowanie potraw związanych z obszarem Podbabiogórza”    to program współfinansowany ze środków Unii Europejskiej z funduszy Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007 – 2013. Program ten jest wspomagany przez Lokalną Grupę Działania Podbabiogórze i realizowany będzie  w pomieszczeniach Ochotniczej Straży Pożarnej w Kurowie.

Trzecie spotkanie warsztatowe odbyło się w dniu 25 listopada 2012r o godz. 1500.

Zgodnie z planem prowadząca na ten dzień warsztatowy  zaproponowała przygotowanie najprostszej zupy jaką dawniej wielu mieszkańców Kurowa spożywało. Była to zupa z grzybów, zbieranych w okolicznych lasach.

 

Zupa grzybowa z lanym ciastem.

Produkty na zupę

–         Wywar jarzynowy

–         10 dag suszonych grzybów

–         10 dag mąki

–         2 jajka

–         Pieprz, sól , śmietana do smaku

 

 

Sposób przygotowania:

Zagotować wywar z jarzyn i grzybów. Zagęścić lanym ciastem, doprawić pieprzem, solą  i śmietaną.

 

 

Po przygotowaniu ubogiej zupy czas na coś konkretnego. Tym razem organizatorzy zaproponowali:

Żeberko wieprzowe w kapuście wiejskiej

Produkty:

–         2.5 kg żeberek wieprzowych

–         1 kg kapusty kiszonej

–         2 cebule

–         10 dag słoniny

–         10 dag boczku

–         pieprz i sól do smaku

 

Sposób przygotowania:

Żeberka ugotować, pokroić na paski i podsmażyć na tłuszczu. Kapustę zagotować 10 minut i  odcedzić. Poszatkować drobno cebulę, podsmażyć na boczku i słoninie. Dodać kapustę i smażyć 15 minut doprawić i włożyć do kapusty żeberka.

 

Na zakończenie spotkania słodki akcent. Prosty ale jakże smaczny tradycyjne:

 

Rogaliki krucho – drożdżowe.

Produkty:

–         1/2 kg mąki

–         1 kostka margaryny

–         4 dag drożdży

–         1 całe jajko

–         2 żółtka jaj

–         4 łyżki śmietany

–         1 kubek powideł

–         ½ szklanki cukru

 

Sposób przygotowania:

 

Ze wszystkich składników  zagnieść ciasto i odstawić do lodówki na 2 godz. Wałkować cienko, wykroić kwadraty i nadziewać powidłami. Piec w temperaturze  1800C – 30 minut.

 

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0 feed. Możesz zostawić Komentarz, lub zapisać link do strony.
Dodaj Komentarz

Protected by WP Anti Spam

*