• niedziela, Listopad 18th, 2012

Warsztaty kucharskie – promowanie potraw związanych z obszarem Podbabiogórza”

 

 

„Warsztaty kucharskie – promowanie potraw związanych z obszarem Podbabiogórza”    to program współfinansowany ze środków Unii Europejskiej z funduszy Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007 – 2013. Program ten jest wspomagany przez Lokalną Grupę Działania Podbabiogórze i realizowany będzie  w pomieszczeniach Ochotniczej Straży Pożarnej w Kurowie.

Drugie spotkanie warsztatowe odbyło się w dniu 18 listopada 2012r o godz. 1500.

Zgodnie z planem prowadząca na ten dzień warsztatowy  zaproponowała przygotowanie najprostszej zupy jaką dawniej wielu mieszkańców Kurowa spożywało. Była to zupa bardzo uboga, gdzie wykorzystywano  nawet stary chleb.

Zupa wodzionka z kminkiem i grzankami.

 

Produkty na zupę

–         2 litry wody

–         4 łyżki kminku

–         pietruszka,

–         marchew,

–         cebula,

–         seler,

–         liść laurowy,

–         angielskie ziele

–         czosnek,

–         10 dag słoniny.

 

 

Sposób przygotowania:

Wszystkie produkty zagotować , doprawić do smaku, podawać z grzankami lub czerstwym chlebem.

 

 

Po przygotowaniu ubogiej zupy czas na coś konkretnego. Tym razem organizatorzy zaproponowali:

Karczek staropolski

Produkty:

–         2.5 kg karczku bez kości

–         olej, cebula, papryka, pieprz, czosnek

–         1 słoik chrzanu

–         2łyżki śmietany

–         1 łyżka mąki

Sposób przygotowania:

Karczek dzień wcześniej natrzeć  przyprawami. Mięso wrzucić na rozgrzany tłuszcz i obsmażyć. Następnie podlać  wodą  i dusić  do miękkości. Do wytworzonego sosu dodać mały słoik chrzanu, 2 łyżki śmietany, 1 łyżkę mąki i wszystko zagotować. Podawać z ziemniakami puree  i surówką.

 

Na zakończenie spotkania słodki akcent. Prosty ale jakże smaczny tradycyjny:

Placek kruchy z marmoladą i kruszonką.

 

Produkty:

–         2 szklanki mąki krupczatki

–         ½ kostki margaryny

–         1 szklanka cukru pudru

–         szczypta soli

–         2 żółtka jaj

–         2 łyżki kwaśnej śmietany

–         2 łyżki proszku do pieczenia

–         1 kubek marmolady

 

Sposób przygotowania:

 

Wszystkie produkty posiekać nożem, zagnieść ciasto, rozłożyć na blaszkę. Ciasto posmarować marmoladą  i posypać  kruszonką. Piec 40 min.

 

Produkty na kruszonkę:

–         ½ kostki margaryny

–         10 dag mąki

–         10 dag cukru

 

 

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0 feed. Możesz zostawić Komentarz, lub zapisać link do strony.
Dodaj Komentarz

Protected by WP Anti Spam

*