Author:
• wtorek, Luty 07th, 2012

Czy to już KONIEC?

Jak co roku  o tej porze roku w naszej OSP odbywały się rutynowe przygotowania do Walnego Zebrania członków. Poszczególne osoby, zwłaszcza członkowie Zarządu, starały się aby Walne Zebranie odbyło się bez przeszkód i w miłej atmosferze. Z tej racji, że jesteśmy organizacją pożytku publicznego wymaga to dużo większej staranności, trudu, a nawet chociażby wydrukowanych egzemplarzy sprawozdań. Z racji fali mrozów jaka u nas w ostatnich dniach zaistniała nawet do -33oC , dużym wyzwaniem technicznym i finansowym  dla naszej OSP  było nagrzanie pomieszczeń remizy. Wszystko odbywało się rutynowo, zaproszeni goście dopisali – tylko członkowie straży nie dopisali. A właściwie popisali się swą ignorancją. Pierwszy raz od niepamiętnych czasów Walne Zebranie nie mogło się skutecznie  odbyć z powodu braku tzw. kworum.

Niestety nic nie może tłumaczyć  takiej postawy, ani mroźna pogoda, ani praca, ani wyjazdy na narty, spacery rodzinne itd. Raz w roku można sobie oprócz choroby, prawie wszystkie sprawy poukładać tak,  aby być  na takim zebraniu. Niestety wydaje się, że jest to symptom poważniejszej choroby jak toczy od pewnego czasu naszą straż. Oczywiście można  sobie tłumaczyć, że odejście  z naszej OSP wielu najbardziej wartościowych  członków do innych miejscowości jest tego zasadniczą  przyczyną, ale obawiam się, że nie jedyną.

Każdy z nas członków OSP Kurów  musi sobie odpowiedzieć, czego oczekuje  od OSP i co może jej ofiarować. Na serio, z całym tego słowa znaczenia konsekwencjami.

Pewnie, każdy z nieobecnych  znalazł w sobie wystarczające wytłumaczenie swej nieobecności. Pewnie nie jeden pomyślał, że przecież  brak jednej osoby nie spowoduje żadnych konsekwencji. Jednak tym razem tak się stało.

Być może wstyd przed gośćmi , rozgoryczenie osób przygotowujących Walne Zebranie nie są zapewne najważniejsze. Najważniejszym jest zmiana postaw wielu, wielu  członków  naszej OSP.  Zdaję sobie sprawę, że to trudne ale innego wyjścia nie ma. Już najwyższy czas, aby członkostwo w OSP Kurów było swego rodzaju zaszczytem w prawdziwej służbie społeczeństwu, z całym tego słowa znaczeniu. Mimo wszystko, wszyscy musimy  znaleźć  trochę inną formułę działania  straży na miarę możliwości takiej, a nie innej ilości mieszkańców tej wsi.

Z kronikarskiego obowiązku należy dodać, że gośćmi tego Walnego Zebrania byli: Komendant Powiatowy PSP w Suchej Beskidzkiej st. bryg Piotr Harańczyk , Komendant Gminny ZOSP Grzegorz Chudzik,  sekretarz ZOSP pani Grażyna Świerkosz, Wójt Gminy Stryszawa pan Rafał Lasek.

Trudno polemizować z wypowiedzianą przez Komendanta Powiatowego tezą o „kurczeniu się OSP Kurów” i ewentualnej tego konsekwencjach.

Po zakończeniu tego zebrania, odbyło się posiedzenie Zarządu OSP. Zarząd podjął uchwałę o zwołaniu Walnego Zebrania w drugim terminie w dniu 03 marca 2012r o godz. 1500.

Ponadto uchwalono weryfikację opłacanych składek członkowskich i przeprowadzenie na jej podstawie weryfikacji ilości członków OSP.

Mam nadzieję , że ta „wpadka”  otrzeźwi niektórych z członków w imię odpowiedzialności za istnienie straży, którą zakładały poprzednie pokolenia. Zmieni postawy w  imię kontynuacji naprawdę znakomitych chwil, wspaniałych i oddanych ludzi, którzy poświęcili swego czasu wiele trudu i czasu ze swego życia.

Czas na zmiany postaw nas WSZYSTKICH.

Na ewentualne pytanie czy OSP Kurów jest jeszcze komuś  potrzebna?

W poniedziałek 6 lutego pożar domu w sąsiedniej Pewelce – odpowiedź – potrzebna.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.8/10 (4 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 4 votes)
Walne Zebranie OSP 04 luty 2012r, 7.8 out of 10 based on 4 ratings
Category: Aktualności
Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0 feed. Możesz zostawić Komentarz, lub zapisać link do strony.